woensdag 11 juni 2014

Groepje Barend is boos op mij. 

Groepje Barend de anonieme website is erg boos op mij, er is een reactie op mijn geschreven artikelen over PRA.
Het is het groepje wat op een tactische manier uit de NVSWH is gewerkt.
 Om dat er misschien toch mensen of nieuwkomers die dat serieus nemen wil ik er ik toch wat op reageren.
 Ik liep in de jaren 70 al de deuren plat bij SWH liefhebbers, en ben in begin 1980 of 81 lid van de NVSWH geworden t/m 2001.
Dus ik weet wel een beetje hoe het daar intern reilt en zeilt. Ik probeer altijd netjes te blijven, en mijn huiswerk te doen.
Maar zoals men kan lezen is het weer riool politiek dmv mij uitschelden bijnamen geven enz.Hier wat termen (Hij is gek….. Strijk. U weet wel, die ooit als slijkmossel bestempelde meneer uit de provincie Zeeland….. Volgens die import-Zeeuw.) Tja??? is dit onmacht of zijn ze boos op mij.
Ik schrijf en reageer bijna altijd alleen, maar krijg meestal heel wat mensen over mij heen, en hier is het weer erg ordinair, een soort gebrek aan woorden, maar houd even mijn blog in de gaten http://sawoduwhi.blogspot.nl/ daar geef ik reactie op het een en ander.
 Ik ga mij nu niet op dit moment druk maken wat ik in het verleden gezegd of gedaan hebt. Ik hou mij even bij het heden.
Het stuk op mijn blog is behoorlijk langdradig, echt voor mensen die serieus willen fokken.
Voor de liefhebbers geef ik nu wat aan wat kort en bondig is.   
De opmerking van groepje Barend zinsnede 2) Dat zijn fokproduct een teef dekt die drager is van het DM-gen vindt hij niet erg. Hoezo hypocriet.
Beste lezers, met het DM is het gen gevonden, dus via speeksel of bloed kan men de vrije/drager/lijder ontdekken. Zolang men met elke combi een vrije hond in zet, kan er geen lijder van DM geboren worden.
 Het PRA-gen is niet gevonden bij de SWH. Met spiegelen kan men de lijder ontdekken. Dan weet men dat de ouders en evt kinderen van de PRA lijder minimaal drager zijn. Gaat men nu de bewezen drager in zetten op een klinisch vrije hond (kan ook drager zijn), dan kan geen enkel mens vertellen hoeveel en welke de dragers zijn. En zo gaan de dragers als een olievlek door het ras, en na een paar generaties komen de lijders tevoorschijn. De verhouding buiten de NVSWH met PRA niet vrije honden is minimaal vergeleken bij de populatie v/d NVSWH. Jaarlijks worden er enorme grote aantallen gespiegeld, incidenteel komt er dan PRA voor. Maar bij de NVSWH is 1 op de 5 PRA niet vrij gegeven. Dit geef ik duidelijker aan op mijn blog. Dus ik hou mij nu even bij de feiten en het heden want daar gaat het toch om. Dan de vermelding verhoogde of hyperreflexie, als dat duidelijk wordt waar genomen dan betekend dat de hond minimaal zichtverlies heeft en dat het nooit meer goed komt maar eerder verslechterd. Ik heb zelf nooit mee gemaakt dat een hond met duidelijk verhoogde reflextie door het panel vrij kreeg. Ik had zelf een hond die via een arts en later het panel voorlopig niet vrij kreeg, maar later toch definitief lijder. .
.
Het standpunt v/d NVSWH  is uit het oude boekje v/d vorige eeuw. Daarin staat dat als de arts het begin van PRA waarneemt  dat dan de hond na plm 2 a 3 jaar stekeblind moet zijn en bloedvaten zo goed als verdwenen moeten zijn en aantasting papil (blinden of zenuw vlek)plus hyperreflexie en openstaande pupillen.
Maar in de vorige eeuw wist letterlijk 9 van de 10 hondenliefhebbers niet wat PRA was .
Meestal kwam een PRA lijder bij de erkende oogarts terecht door verwijzing van hun dieren arts, en was de hond over algemeen in een eindfase.
Maar de laatste 10 jaar heeft de kennis over PRA en het klinisch spiegelen een enorme vlucht gemaakt onder de hondenliefhebbers van alle rassen.
Ook bij de artsen kwamen er grote veranderingen, ze kregen veel meer honden en verschillende rassen in alle leeftijden, plus  in alle soorten stadiums.
Bedoelende PRA begin/halverwege/eindstadium/enz .
De oogartsen in Europa gingen ook in Europees verband samenwerken en ontstond de ECVO.
Alle ECVO artsen uit Europa komen elk jaar een paar dagen samen bij elkaar en wisselen hun nieuwste bevindingen  uit over de erfelijke oogziektes.
Niet alleen hun kennis via spiegelen nam toe, ook  een gedeelte v/d gediplomeerde ECVO artsen schafte zich een ERG machine aan. Waarmee zij een hond onder een speciale narcose en verschillende lichtflitsen in sterkte en kleur konden zien via een Electro gram (net zo iets als bij een hart onderzoek) hoeveel zicht verlies de hond heeft. De verledenjaar uitgetreden groep v/d NVSWH (anonieme site Barend)die de hele NVSWH populatie aan de afgrond hebben gebracht maken steeds de grote fout te vermelden er is geen progressie.
Kijk!!! Dat is er dus wel.
Zelfs dokter B.... uit Duitsland waar de NVSWH in het verleden zo graag heen gingen en waar wij ook met een groep SWH's  geweest zijn, en waar ik ook veel mails van hem heb liggen op mijn vragen waarom dat hij altijd maar voorlopig niet vrij gaf ipv PRA niet vrij.
De antwoorden van hem kon je letterlijk vertalen naar net zo iets als maak u geen zorgen mevrouw u hoeft niet bang te zijn u bent maar een beetje zwanger.
Maar die arts heeft nooit en ten nimmer gezegd of geschreven er is geen progressie (voortzettende afsterven netvlies), hij zit gewoon vast gebakken aan dat oude systeem  waar ik dit artikel hier boven mee begint.
Maar er was wel degelijk progressie, alleen bij sommigen honden of rassen was het klinisch een hele geringe progressie.
Maar door de juiste Narfstrom ERG onderzoekingen was het zicht verlies groter en sneller en ernstiger dan dat het klinisch dus wat de arts met eigen ogen via een lichtstraaltje en lens kon waarnemen. Kijk beste lezers hoe vertaal je progressie.
De NVSWH en groepje Barend vertalen geringe progressie als geen voortzettende afsterven of geen progressie.
Ze vertikken het om een Narfstrom ERG uit te voeren op honden van hun bestand die PRA niet vrij zijn gegeven, en waar ze van vermelden die hond mankeert niets en ziet alles en daar kunnen wij mee fokken. Als ze een Narfstrom ERG uitvoeren en de hond heeft een dramatisch zichtverlies dan is dat ook progressie!
Plus ze hebben ook nooit en ten nimmer hun leden opgeroepen om allemaal hun hond te laten spiegelen, nooit een ECVO arts op een clubmatch laten komen voor spiegelen zoals de Belg en de AVLS al jaren doen, nooit een ECVO arts uitgenodigd op een ALV of bijeenkomst voor vraag en antwoord.
Ze hebben het maar over mooi en raszuiver en kern gezond.
Het aantal honden en leden in hun vereniging is op een diepte punt. Om te fokken moet zelfs de voorzitter in hun clubblad schrijven dat hij met de leden(dus niet met de ECVO artsen) wil overleggen om de PRA niet vrij geven honden in te zetten om mee te fokken.
Dus dit is een laffe manier om de verantwoordelijkheid naar de leden toe te schuiven, en het geeft aan dat de NVSWH met hun populatie aan het einde van hun latijn zijn.
En de voorzitter kreeg zijn zin, ze zouden Noura de PRA niet vrij gegeven teef inzetten voor de fok.
Alleen de eigenaars van Noura waren niet eens met de keus v/d reu en gingen zoeken buiten de NVSWH.
En naar verschillende afwijzingen kwamen ze bij de eigenaars van onze Fok Wizo terecht, die in zee gingen met dekking  Wizo x Noura. Het nestje wordt plm begin eerste week juli verwacht.
Ik ben bang dat de eigenaars van Noura later niet naar het panel in Utrecht gaan voor de definitieve uitslag van vrij,  of een 2e x voorlopig niet vrij, of definitief PRA niet vrij.
Maar goed hier bij nu 1 reactie op het groepje Barend die jaren lang plm om de 14 dagen met afkraken en ellenlange verhalen met naam en toe naam komen over alles en iedereen. En ik die voor gezondheid op komt ivm PRA en dat recht heb ik om dat wij 4 lijders gehad hebben v/d NVSWH,  wordt ik beschreven als....  CITAAT..... Ik zal maar ophouden over deze man, hij is in staat tot in de lengte van dagen met de meest onzinnige reacties te komen.....Ik  Bertus ga er maar van uit dat zij zich zelf daar mee bedoelen met hun jaren lange 2x maandelijkse meest onzinnige reacties..
 
Maar aub beste lezers ga er nu even van uit dat we nu in juni 2014 zijn, en dat de NVSWH in begin 80 vorige eeuw met plm 7 zwaar aan elkaar verwante SWHondjes zijn begonnen, en na 15 jaar een paar honderd honden hadden.
Nu weer 15 jaar later zouden ze een paar duizend kern gezonden raszuiver SWH's moeten hebben. Maar wat is de praktijk!!!
Hun populatie is nu een handje vol, en de bruikbare teven en reuen  qua gezondheid en vruchtbare leeftijd is misschien net zoveel zoals ze in  begin 1980.
Dit zijn keiharde feiten.
Ook keiharde feiten zijn dat er bij de NVSWH v/a 1996 tot heden misschien maar voor 25% van hun bestand is gespiegeld is en dat veel gespiegelde honden maar 1 x onderzocht is en de meeste zelfs niet door het panel.
Ik geef een ruwe schatting.


Er zijn ongeveer 150 honden gespiegeld waar ongeveer 30 PRA niet vrij zijn gegeven, dus 1 op de 5 is een lijder. Kunnen jullie je het voorstellen wat er tevoorschijn komt als nu de NVSWH hun laatste restant SWH's laat spiegelen.
In de eerste plaats als wij evt de oogaandoeningen van onder ander  Noura nu nog niet bestempelen als PRA.

Dan is het bewezen bij de NVSWH ivm afstamming en wat de vroegere secretaris Hr Mast op een ALV vertelde waar een geluidsband van is, dat er een oogaandoening en erfelijk is.

Nou!!! Ik zelf met veel hulp van derde en de vraag van professor Stades voor 2 ERG onderzoeken in 2 jaar tijd bij de zg onschuldige op PRA lijkende met heel weinig progressie, heeft men kunnen constateren dat wat aan beide ogen een verhoogde reflexie heeft of aan beide ogen een goud verkleuring erfelijk is en het zicht vermogen zwaar wordt aangetast en tot totale blindheid kan leiden. Als het gen nog niet gevonden is kan men het PRA niet uitbannen. Maar omdat het na verhouding met de NVSWH buiten hun populatie wereldwijd incidenteel is, kan men het proberen terug te dringen of te vertragen met de hoop dat gen gevonden wordt. Maar door de roekeloze daad van een groepje mensen die de dekking van de PRA niet vrij gegeven teef Noura v/d NVSWH met Wizo van buiten hun RV hebben tewerkgesteld wordt in een klap de populatie van buiten de NVSWH versneld aangetast.
Het is toch een ramp dat ze met hun honden moeten grijpen naar erfelijke aangetaste honden. Dat is dus hoe het nu er voor staat. En dat is belangrijker dan jarenlang oude koeien uit de sloot halen. Ik geef de NVSWH nog 2 jaar en dan wordt de NVSWH waarschijnlijk opgeheven.. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten