maandag 14 mei 2012

Met PRA blijf ik door gaan.

 


Waarom is het in Godsnaam nodig om v/a de jaren 80 tot heden in anonieme blogs en hun clubbladen plus op hun vergaderingen zo nodig op ongenuanceerde wijze tegen alles buiten de  NVSWH aan te trappen.

Dan is het toch een ramp dat er gewoon 7 of 8 erfelijke PRA vormen zijn die allemaal tot absoluut slechtzicht en blindheid kunnen leiden
 
P.R.A. betekent…. Retinadegeneratie of te wel Progressieve Retina Atrofie, in het Nederlands… een voortzettende dus niet stoppende afsterven van het netvlies die 100% vererfelijk is.

En die na gelang hoelang de hond leeft in ieder geval slecht zicht geeft, en tot totale blindheid kan leiden.
Naeyro had PRA verhoogde reflectie met redelijk vaat patroon, hij dekte PRA lijdster Saraika die het meest bekende beeld had en zelfs al cataract had door toxatie.
Van hun kinderen was er al gelijk een blind in het nest, Lupus had met 4 jaar definitief PRA niet vrij, zijn broer Larshanko had met 4 jaar voorlopig niet vrij en had PRA beeld aan een oog.
Met het 2e onderzoek weer het zelfde bij Larshanko, in 2001  kreeg hij PRA niet vrij en had het duidelijke PRA beeld aan 2 ogen, en was ook hartstikke stekeblind.
Larshanko dekte als lijder een PRA draagster. Een dochter daar uit had met 2 jaar PRA niet vrij (vroege vorm) en nestbroer voorlopig niet vrij, en is daar na nooit meer onderzocht.
Van onze 4 lijders waren er 2 met de vorm als van Naeyro, en Ticanaf verhoogde reflectie met aangetaste en verdunde bloedvaten (zie onder dit artikel de link van netvliesfoto van Ticanaf), en Onyx de bekende jarenlange PRA vorm van lichte hyperreflectie die leek stil te staan, maar mooi dat hij ook hartstikke blind was, waar heel wat getuigen van zijn geweest met een wandeling.
Dan een reu van de populatie van mevr Pielanen, die tussen de 2 en 3 jaar vrij was, en 2 nakomelingen had verwekt waar van het reutje met 2 jaar definitief PRA lijder van was, en het zusje Shala op de zelfde oogmeting voorlopig niet vrij kreeg.
De vader van die 2 werd met 2e spiegeling ook niet vrij gegeven. Met verschillende oogspiegelingen op jonge leeftijd kreeg Shala een uitslag wat ik nooit eerder heb mee gemaakt.
Ze had lichte hyperreflectie om de papil midden in het oog, dat wil zeggen dat de kegeltjes voor kleur en daglicht waren aangetast, maar het beeld bleef stilstaan met de lichte hyperreflectie, terwijl de meest voorkomende is met de staafjes nachtblind.
De ERG onderzoeken in 2005 in Utrecht gaf bij Shala aan plm. 35% zicht vermogen, een ERG onderzoek in 2006 in Frankrijk Shala had nog maar 10 procent  zicht vermogen.

Dan is er een reu die 4 keer was onderzocht door de zelfde arts, kreeg 1 keer voorlopig niet vrij en de 3 keer er na PRA vrij, maar wel al de 4 keren streepjes (streepjes betekenen verhoogde reflectie) in het oog getekend op de ECVO uitslag, en bij de laatste zelfs de vermelding lichte hyper reflectie plus streepjes meer verspreid getekend in de oogbol op het formulier.
Dus dat was gewoon een PRA lijder.
Jammer dat de NVSWH geen Narfstrom E.R.G. op deze hond had laten uit voeren of een panel avond met plm 6 tot 9 verschillende artsen met deze z.g. onschuldige lichte hyper reflectie.
Maar het neemt niet weg dat er ook heel wat honden tussen zitten met echte verhoogde reflectie en aangetaste bloedvaten.
Nou beste lezers ik gaf nu een kleine opsomming waar ik veel documenten van hebt.
Zij  zitten met de NVSWH wel degelijk met een groot aantal PRA vormen.
Het zijn absoluut geen oude koeien, want PRA is heden ten dagen hun grootste probleem plus bijna geen nesten in NL.
Dat is ook de reden dat Mevr. Barend woedend wordt als ik over deze materie schrijft. Het team wil alleen maar jarenlang elke week negatief over buiten hun RV schrijven.
Maar heeft niet het lef om iets over hun te schrijven net als ik, dan ben je dom en weet ik nog veel meer voor rare opmerkingen over mij, en raden ze hun leden  af om mijn blog te lezen. Ze mogen alleen team Weetjes/Barend lezen
En als ze vermelden dat ik overdrijft en leugenaar ben, dan hoeven ze maar op een clubmatch een paar artsen te laten komen en al de honden (maar ook alle honden) v/d NVSWH te laten spiegelen.
Dan kom je echt aan meer als 7 verschillende vormen die allemaal PRA is. En dan heel waarschijnlijk 1 op de 5 een  lijder.
En een E.R.G. onderzoek geeft 100% zekerheid of de hond zicht verlies heeft.

Nu begrijp ik steeds beter dat de leden niet uit zich zelf mogen gaan spiegelen van de verantwoordelijke en vooral niet bij de ECVO artsen.
Geachte leden van de NVSWH, laten wij hier nou geen welles en nietes spelletje mee spelen.
Hoe jullie fokken qua uiterlijk, zoeken jullie maar uit.
Maar ga aub spiegelen met u hond, is het een lijder dan kan u de hond goed begeleiden en een prettig leven geven.
Doet u geen spiegeling en u heb toevallig een PRA lijder, en u weet het niet, dan krijgt u hond een gedrag waar u dan verkeerd mee om gaat.
En dat heeft u hond niet verdiend.
Gr Bertus.

P.s. 
 Hier bij de link   Oogonderzoek SWH's.  dan kan u de E.R.G. en PRA uitslagen met PRA foto's zien van de SWH's van de NVSWH.

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten