vrijdag 4 juli 2014

Die Diny toch!


Beste lezers.
Ik past dit artikel regelmatig aan.

Als eerste, waarom een panel van E.C.V.O artsen! De reden is!!! Om dat het klinisch nog al kan verschillen van hond tot hond of ras tot ras bedoelende de een heeft klinisch (wat de arts met eigen ogen en lichtstraaltje en lens in de ogen ziet)een snelle progressie en een ander heel langzame of zelfs voor enkele jaren een stilstand. Daarom heb je wel is kans dat de ene arts weer een andere gedachte heeft als zijn/haar colega over de zelfde hond. Om het risico te vermijden dat er toch met een PRA lijder gefokt wordt, moet de hond die een voorlopig niet vrij heeft na de laatste spiegeling plm 6 maanden of een jaar later een keuring ondergaan bij het E.C.V.O. panel (PLM 6 ARTSEN). Die geven de definitieve uitslag. Shala had ook langzame progressie, maar met 2 ingrijpende E.R.G. onderzoekingen in NL en een in Frankrijk had Shala nog maar 10% zichtvermogen terwijl het klinisch een beginstadium leek. Dus het blind worden was duidelijk progressief.

Nou we gaan weer tot de orde van de dag.

Je kan tot in de eeuwigheid schrijven over de dekking door amateurs van PRA niet vrij gegeven Noura v/d NVSWH en de reu Wizo (Wizoko). Maar eigenlijk moet je vergelijkingen hebben, dus wat in de praktijk is gebeurd met PRA voorlopig niet vrije honden. Plots!!! Werd het op een goudenschoteltje aangeboden, en door niemand minder als het groepje Barend en Diny P. de vroegere harde kern v/d NVSWH. Als eerste Diny, zij schreef op facebook…CITAAT…

Mistral Morak Timberley ging op 4 mei 2000 voor oogonderzoek.

 Uitslag: VRIJ VAN ALLES

 Ook bij Calica Chemuk van ’t Schoman werden de ogen onderzocht.

 Uitslag: VRIJ VAN ALLES

 Op 14 maart 2001 werd Calica gedekt door Morak.

 Mistral Morak Timberley was toen ruim 3 jaar oud.

 Tot aan zijn dood heeft Morak uitstekend kunnen zien, hij overleed op 14½ jarige leeftijd op 26 juli 2012.


 Dat was dus onze Diny, nu de feiten, dus wat Diny verzwegen heeft. Nadat Mistral op 4 mei 2000 vrij gespiegeld was, en een reutje Harugar en teefje Shala verwekt had bij Calica, kwam de 2e oogspiegeling. En dat was op 31-mei-2002, en daar kreeg de reu Mistral geb-29-1-1998 de ECVO uitslag voorlopig niet vrij, hij is ook niet op het panel geweest voor de officiële definitieve uitslag.

Zo ver ik weet moet je bij de AVLS de honden spiegelen vlak voor de dekking. Er staat bij de RvB 1 jaar geldigheid op met E.C.V.O. uitslag. Maar dat is riskant, om dat soms bij een evt eerste spiegeling bij een lijder, PRA vrij kan zijn, en soms 7 a 8 maanden later een PRA beeld te zien is. Neem nu deze Mistral Morak Timberley van Diny .P. die ging met 2 jarige leeftijd op 4 mei 2000 voor oogonderzoek. Uitslag: VRIJ VAN ALLES. Maar hij ging pas 10 maanden later dekken en verwekte 2 kinderen met PRA. En met de 2e spiegeling werd hij PRA niet vrij gegeven.

Nu komen we terug op Noura en Wizo, is het voorlopig niet vrij onschuldig??

 Nou bekijk de plaatjes maar is van de zoon en dochter van Mistral die volgens Diny alles kon zien. Allebei zijn kinden definitief PRA niet vrij. Ik vind het wel wonderbaarlijk dat Mistral Morak Timberley tegen Diny heeft gezegt ik zie nog alles en daarom ben ik ook 14½ jaar geworden. Nog voor de goede orde, de moeder Bronja van Mistral Morak Timberley heeft met een ander nest ook een PRA lijder dochter Tundra.

 Nu gaan we naar de volgende onschuldige PRA voorlopig niet vrij.

 Na Kelev ze-ev Oninho de passaros (roepnaam Kelev)geb -2-11-1996. Kreeg voorlopig niet vrij, hij is nooit naar het ECVO panel geweest dus wat de arts dan ook geeft op de latere ECVO uitslagen zolang Kelev niet naar het panel gaat blijft voorlopig niet vrij staan. Ik heb van de eigenaar per internet alle uitslagen gekregen, alleen ik heb beloofd geen naam en adres van de eigenaren te laten zien, die heb ik dus verwijderd, en daar stond in elke uitslag streepjes getekend in de linker en rechter oog wat verhoogde reflexie betekend, dus PRA beeld. Maar goed hij is gebruikt voor de fok, en ja hoor bingo!! Zijn zoon EZRAAH ELKELEV MEEHAMOLAD (roepnaam Darwin)NHSB 2380853 met spiegelen voorlopig niet vrij. Natuurlijk weer niet naar het panel en ook maar weer fokken. En ja hoor zijn kleindochter Alfa PRA niet vrij. En houd er rekening mee beste lezers er is maar een klein gedeelte van hun populatie gespiegeld. Maar wat ik nu heb beschreven zijn feiten die werkelijk gebeurd zijn en die na te checken zijn.

 Nu maar afwachten of er bij Noura met haar PRA voorlopig niet vrij een pup lijder is in het nest wat binnen 14 dagen wordt geboren, en anders afwachten met al de dragers uit het nest wat zij straks op de wereld zetten. Minkah de moeder van Noura heeft een volle zus Myranda die definitief een PRA lijder is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten