maandag 7 april 2014

NVSWH kijk uit met VLNV fokken, het zijn PRA lijders als allebei de ogen verhoogde reflektie hebben.


Ik las het digitale clubblad v/d NVSWH op hun website, het is een verademing dat ze openlijker tegenover hun leden zijn en de leden met hun honden bij het fokken betrekken.
Ik schrok wel van de vermelding dat ze wilde praten met de leden over de honden met een voorlopig niet vrij (VLNV)uitslag ivm fokken om dat er Klinisch (wat de artsen met eigen ogen via een lens met een lichtstraaltje op het netvlies schijnen zelf zien) heel weinig progressie is.
Coby en ik hebben 4 PRA lijders van de NVSWH gehad, en daarom schrikken wij van zo'n tekst.
Om even vooruit te lopen om er achter te komen via E.R.G. of de bijna stilstaande progressie wel zo onschuldig is, hier bij voor nieuwkomers een kleine beschrijving wat E.R.G. is.
Met E.R.G. wordt de hond onder een speciale narcose gebracht en kleine elektrode naaldjes in de huid van de neus gestoken, door signalen van verschillende lichtflitsen op sterkte en verschillende kleuren voor dag en nacht controle op de cellen van het netvlies te schijnen ontstaan duidelijke elektrische signalen die met de E.R.G. machine opgevangen worden.
De honden liggen dan rustig, doe je het zonder narcose dan is elke spier beweging van de hond een elektrisch impuls die de E.R.G. uitslag beïnvloed.
Ze doen het met PRA lijders en voorlopig niet vrije honden, en gezonden honden voor als vergelijking.
Ze kunnen dan precies zien via een schema op de monitor hoeveel zicht vermogen de bewuste hond op dat moment heeft.
Het bestuur v/d NVSWH heeft documentatie gekregen van de eigenaren van de SWH teef Shala.
Het bestuur v/d NVSWH wist precies wat er afspeelde van af de 1e spiegeling VLNV tot jaren later na 2 E.R.G. onderzoekingen en laatste klinisch spiegelen definitief PRA niet vrij kreeg.
Shala had toen nog maar 10% zicht vermogen terwijl het klinisch leek stil te staan, dus geen uiterlijke progressie, maar de hond werd langzaam maar zeker duidelijk blind.
De reden dat ik weer over PRA begint heeft dus te maken dat men bij de NVSWH er nog steeds van uit gaat om dat er klinisch een hele langzame bijna stilstaand lijkende vorm is er MISSCHIEN toch mee gefokt kan worden.
Het zou wel eerlijker zijn als de NVSWH met wat VLNV honden en met gezonden als vergelijking E.R.G. testen zouden doen. 
Als het 100% duidelijk uit komt dat de VLNV honden zichtverlies hebben, dan moet hun bestuur overleggen met de ECVO artsen of er met deze niet vrij gegeven honden gefokt kan worden.
Maar de NVSWH moet  zo'n zware beslissing en  verantwoordelijkheid zelf dragen, en niet in de handen legen van de leden. 
Het zou ten zeerste onverkwikkelijk zijn als het bestuur van de NVSWH waar de leden toch op vertrouwen en tegen op kijken hun straks wijs gaan maken dat er toch gefokt kan worden met honden die duidelijk het beeld hebben van PRA (PROGRESIEFE RETINA ATROFIE, en als het verkeerd afloopt dan later tegen de leden zeggen jullie wilde het zelf.
Het is 100% wetenschappelijk bewezen door een groep bezielde liefhebbers en eigenaars met honden uit de NVSWH die in binnen en buitenland E.R.G testen hebben laten uitvoeren op het type uitslag van honden die het bestuur van de NVSWH misschien wel willen in zetten, en dat de 3 verschillende onderzoekingen van E.R.G vernietigend waren.
De artsen schrokken er zelf van.
Onze hond Tican was werkelijk blind zie de uitslag en foto’s op mijn face book, gezond netvlies en rechts aangetast van onze Ticanaf, en op de E.R.G. uitslag bij Xandra mooie duidelijke signalen en bij Ticanaf geen reactie.
En Shala zoals ik boven al hebt beschreven die klinisch bijna geen enkele progressie had, had met het 1e E.R.G. onderzoek 30% zicht vermogen en met 2e onderzoek nog maar voor 10 % zichtvermogen terwijl het klinisch beeld geen verdere progressie aan gaf.
Beste leden van de NVSWH als jullie zelf die een eigen hond met VLNV in zetten of een pup er uit nemen, is echt zelf jullie verantwoordelijkheid als er PRA lijders uit voort komen.
Als de nakomelingen het hebben en jullie hebben ze nog niet laten spiegelen en ze vertonen een vreemd gedrag wat door het slecht zien gebeurd en je denkt dat het komt door evt de wolvenaard dan ga je echt verkeerd met de honden om.
Maar geef niet de RV de schuld, nogmaals jullie hebben zelf verantwoordelijkheid, en er is genoeg geschreven over PRA v/a 1998 tot heden over de SWH.
Elke SWH van de NVSWH met de uitslag PRA vrij, of VLNV, of PRA met een vermelding met hoge of lichte reflectie of de term hyperreflectie is 100 % de erfelijke PRA.
En de hond krijgt zicht verlies en wordt meestal blind.
Gr Bertus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten