maandag 21 december 2015

Het afgelopen jaar 2015


Ja beste mensen, het jaar 2015 zit er weer bijna op.

Het was voor ons het jaartje wel, verschillende Saarloosjes te logeren gehad wat altijd leuk is, en Coby  eindelijk beter ter been ivm haar etalagebenen.
En wonder boven wonder hebben wij spontaan een pup genomen uit het nest bij Ellen uit Bantu en onze fok Otis.
Misschien dat we er in de toekomst een nestje mee gaan fokken.
Wij hadden er wel zo genoeg van de SWH’s wereld na dat wij vernomen hadden dat vrienden met een fok van ons en met behulp van een fokster die  via de zijlijn mee hielp de  PRA lijder Noura uit de stal v/d NVSWH hebben laten dekken.
De uitslag die gewoon bij de RvB staat is overduidelijk van een PRA lijder..  

OS en OD betekent linker en rechter oog.(Retina OS korte-dunne bloedvaten hyperreflexie en doffe l. lucidum OD dunne
bloedvaten)
Het kwam heel erg hard aan het verraad van onze vrienden, en vooral om dat wij vroeger 4 PRA lijders van de NVSWH hebben gehad. De eigenaars van Noura neem ik niet kwalijk, de leiding gevende v/d NVSWH konden hun leden heel goed verkeerde info toe spelen.   Daarom hebben wij ook 15 jaar er voor geknokt om met keiharde feiten aan te tonen dat het zg stilstaande enz dramatisch is. De fokker aan de zijlijn heeft nota bene haar eigen hond dmv ERG laten onderzoeken, ik kan het heden ten dage nog niet bevatten dat ze al ons werk teniet heeft gedaan, alleen maar om haar eigen zin en wil door te drijven. De kans bestaat nu dat straks andere fokkers ook maling gaan krijgen aan uitslagen van de ECVO artsen. Ik denk toch dat het ook
komt door haar narcisme
http://blognarcismevrij.blogspot.nl/2014/11/de-vrouwelijke-narcist.html

De narcist heeft een gebrek aan iets dat de meeste van ons wel hebben: een geweten. Haar geheime wapen is dat zij geen geweten heeft en dus kan zeggen en doen wat zij wil, zonder zich ooit schuldig te voelen. Een narcist heeft het vermogen om goed van kwaad te onderscheiden. Zij mist alleen de capaciteit om zich er iets van aan te trekken.

En van de eigenaars van de reu hadden Coby en ik het helemaal niet verwacht. Ze wisten om de donder dat ze fout zaten, anders hadden ze ons wel van te voren ingelicht. We wonen niet ver uit elkaar en hadden hele goede contacten.
De hond kon altijd bij ons logeren.
We zagen elkaar zelfs op de spiegel dag in België.
Later begrepen wij dat ze de hond lieten spiegelen om de erfelijke blinde PRA lijder Noura te dekken.
Er werd niets maar dan ook niets verteld wat ze van plan waren.
Dit mocht niemand weten, alleen straks de puppy kopers.
Ze gingen er van uit dat ze het zelf moesten uit maken hoe ze fokte.
Dus de bedoeling was dan dat er straks een lading dragers van PRA in het bestand buiten de NVSWH komt zonder dat de fokkers dat dan weten. 
Maar ja pech, het geheim kwam uit door de eerste bezochte  verstandige fokkers die NEE zeiden om de blinde erfelijke blinde PRA lijder Noura door hun reu te laten dekken.
Zo'n beschreven ECVO uitslag van Noura hoef je geen seconde over te twijfelen, dit is 100% PRA.
De fokster die langs de zijlijn mee hielp met deze dekking en er een pup uit heeft wist drommels goed dat het PRA was.
Op internet weet ze alles over voeding en gezondheid en gedrag en erfelijk afwijkingen, en is overal op internet dominant aanwezig, als deze fokker maling heeft aan officiële gezondheid uitslagen, waarom schrijf en praat ze dan nog  over gezondheid. 
Plus ze heeft 15 jaar lang alles mee gemaakt met onze PRA onderzoekingen.
Jammer en laf dat ze niet naar het ECVO panel in Utrecht geweest zijn, maar naar een arts waar de uitslag ook niet officieel vrij geeft.
Dit nest zal waarschijnlijk aankomend jaar wel ingezet worden, ik hoop dat fokkers hun gezonde verstand gebruiken en niet fokken met deze dragers van PRA.
Het wordt dan een ramp.  
Dan heeft de AVLS en Belgische SWHvereniging al die jaren voor niets al die oogspiegeldagen gehouden.
Als deze dragers nakomelingen krijgen, dan is het niet bekend welke pup drager is om dat het gen nog niet bij de SWH is ontdekt.
Ja mensen dan komen er heel wat lijders van PRA in ons bestand. 

Maar goed het is gebeurd, en nu met onze nieuwe aanwinst Anne hebben we er weer zin in.
De AVLS bestaat ook weer heel wat jaartjes.
Dat heeft het ras veel goed gedaan.
Ook voor mensen met honden van buiten de NVSWH die daar lid zijn geworden, en zelfs een die in bestuur zit v/d NVSWH. 
Voor de fokster die via de zijlijn mee had geholpen om onze klinisch vrije fok een PRA lijder te laten dekken, heeft het nooit kunnen verwerken dat ze in het verleden uit de NVSWH was gezet.
Het werd een obsessie dat ze er geen lid meer was.
En jarenlang contacten met bestuurs lid v/d NVSWH gezocht op tentoonstellingen, en eindelijk ze mocht Gods zij dank weer terug keren.
En als je op een bijeenkomst dag v/d NVSWH aanwezig ben, en luid en duidelijk verklaard hebt dat je tegen de AVLS ben en dat je spijt hebt dat je aan het ontstaan hebt mee gewerkt, kreeg ze van Jan de voorzitter openlijk een groot compliment, hij zei voor de alle leden, hier ben ik erg blij mee dat je dit zegt. Nou haar neus krulde van trots van zo'n groot compliment. 
Helemaal zal het nooit worden zoals vroeger, want met tentoonstelling uitslagen v/d NVSWH staat er wel als lid v/d NVSWH bij vermeld dat het een hond van buiten de NVSWH is.
Maar het gaat nu  helemaal  goed komen bij de NVSWH nu ze lid is.
Vlak voor de dekking van Noura vermelde ze mij ....Denk dat mensen die er nu zitten te weinig weten, zitten alleen maar meelopers.


Het liefste wil ik hier niet over schrijven en alleen maar leuke dingen beleven met de wolfhonden en eigenaars.  
Ik ben nu weer net als vroeger de boeman.
Maar liever geen vriendjes hebben en geen duimpjes, ik blijf vechten dat er zo min mogelijk erfelijke blinde honden komen.
Dat wens ik de honden en de eigenaars niet toe.
 
 
Beste lezers, misschien denken jullie wat een gezeur weer, maar ik kan niet anders, ik moet dit wel doen, het gaat om het behoud van het ras.
Dat niet alleen, ik ben het ook verschuldigd aan de Duitse en Belgische Saarlooswolfhonden verenigingen.
Zij hebben ook mee betaald aan het ERG onderzoekingen in Utrecht. 
Maar ook voor de liefhebbers die hun honden beschikbaar hebben gesteld voor spiegelen en ERG, die er dus ook geld en energie in hebben gestoken. 
Vrije dagen opgenomen voor laten spiegelen naar Duitsland en België, enz enz enz. 

De reden van al deze hulp en ons werk was dat de oude NVSWH steeds met het zelfde verhaaltje kwamen van de arts weet het niet, er is geen progressie, het is anders als buiten de NVSWH en nog meer van die verhaaltjes. Met al die onderzoeken is het 100% uit gekomen dat de verhoogde reflectie dus het beeld van PRA ook werkelijk PRA is. De progressie zet door,  al het lijkt het dat het evt klinisch stil staat, dan is door de ERG onderzoeken gebleken dat het zicht verlies door zet en meestal tot totale blindheid. Door de enorme scherpe zintuigen van de hond lijkt het of de hond soms nog kan zien. Soms kan je in een nest van allemaal lijders verschillende verloop fases zien. Het kan klinisch met spiegelen  het beeld van PRA in het nest te zien, en soms bij nestgenoot met plm 3 jaar en zelfs ouder, soms zelfs boven de 6 jaar. Bij de Labrador is het gen van PRA gevonden, later kwam uit dat er klinisch toch soms PRA was terwijl met gen onderzoek de hond vrij was. Dus er was een 2e soort van PRA wat ook werkelijk PRA was. Het vooroorlogse verhaaltje van hoe en wat PRA is, dat is achterhaald. Als er op het ECVO formulier vermeld staat verhoogde reflectie of dat er streepjes zijn getekend in de 2 ronde  linker en rechter oog wat ook verhoogde reflectie betekend,  dat is PRA. Deze link geeft veel duidelijkheid PRA bij de SWH. Dit is allemaal wetenschappelijk door de ECVO artsen in Nederland/België/Frankrijk Dr Clerc. met honden v/d NVSWH en er buiten bewezen. Ik ben al deze mensen en eigenaren met hun honden zeer dankbaar dat ze hier aan hebben mee gewerkt http://www.avls.nl/main/index.php?option=com_content&view=article&id=37&Itemid=160

Tja, als de AVLS niet bestaan had, dan had nu het groepje wat zich Barend noemt met hun anonieme website, nog de scepter gezwaaid bij de NVSWH. Dan hadden deze mensen en hun nieuw bestuurslid met honden van buiten de NVSWH daar nu nooit lid kunnen worden.
Waar de AVLS al niet goed voor is hahaha.

Door de AVLS heeft de NVSWH zich moeten aanpassen aan regels en wetten, ipv door te gaan als een besloten sekte, die ik zelf als lid toen 20 jaar lang heb meegemaakt. Door de AVLS kwamen ook hun PRA uitslagen openbaar enz.
Ik ben blij dat ik een van de grondleggers ben van de AVLS.  
Het kwam voort uit steeds maar discussies maken met ECVO artsen en de RvB.
Met een georganiseerde medische dag in Utrecht jaren geleden, sprak ik met
Ir. Ed.J. Gubbels, geneticus/fokkerijspecialist waar ik al jaren contact mee had.
Ik zei Ed er moet toch is wat aan gedaan worden, hun populatie sterft uit door de strenge inteelt, er wordt niets meer geboren en de PRA lijders nemen toe.
Er moet toch ook voor de honderden SWH’s eigenaren met stambomen uitgebracht door de RvB buiten de NVSWH een vereniging kunnen zijn.
Hij zei Bertus als jij mensen bij elkaar kan brengen dan zorg ik dat er een 2e RV komt. 
Ik ben rond gaan vragen of er mensen mee wilde doen, ik wilde niet in bestuur want dan ben je met handen voeten gebonden.
Dan kan ik niet schrijven en doen wat ik wil.
Na een stroef begin hebben later Johan Berends en zijn vrouw Marianne Eggink het voortouw genomen en is onder hun bezielde inzet de huidige AVLS ontstaan, een officiële Nederlandse vereniging van Saarlooswolfhonden.
Het is een verademing, er zijn door de jaren verschillende specialisten uitgenodigd over alle soorten ziekte waar men uitleg kreeg en vragen kon stellen.
Clubdagen waar iedereen met een SWH kon inschrijven of bezoeken.
Lijsten met dekreuen nest aankondigingen, dagen voor oogonderzoeken enz enz. 
Als er geen AVLS geweest was, dan had de NVSWH nog steeds de oude gesloten sekte met harde kern geweest.
En had alles buiten de NVSWH als een warboel rond gelopen, en barste het van de lijders van DM en Dwerg.
Conny en Walter Reek hebben door hun inzet voor gezorgd dat het GEN van DM bij de SWH is ontdekt.
De AVLS heeft het goed opgepakt en voor gezorgd dat er goed georganiseerd door oa formulieren voor inschrijvingen en afspraken met de laboranten redelijke prijzen  voor DM en Dwerg onderzoekingen konden plaats vinden, en bloed opslaan.
Plus eigenaars die wel of geen lid zijn v/d AVLS mee laten doen en stimuleren om hun honden te laten testen.
 
Er is ook ander nieuws, er is een mooi boek ....Een hond in wolfskleren....van Johan Berends uitgekomen die je tweedelig moet zien.
Als eerste een geweldig overzicht van Leen Saarloos met prachtige foto's  uit zijn privé leven en van zijn dieren en Europesewolfhonden.
Ook eindelijk voor het eerst vermeld dat er half de jaren 50 al een nieuwe wolvin met als dek reu Barnum van de Kilstroom gebruikt is voor nieuw bloed. 
Dus niet alleen in 1963. Verder mooie foto's van de erkende Saarlooswolfhonden.
Wat voorlichting en ras beschrijving.
Met tweedelig bedoel ik dat er ook een persoonlijke noot in zit van de auteur.
En dat hoort ook bij de geschiedschrijving.
De belevenissen van trouw zijn aan de 1e ras vereniging de NVSWH, en later conflicten ontstaan die ik onder ander met deze zaken en andere voorvallen in een tijdsbestek van plm 35 jaar persoonlijk van dichtbij heb mee gemaakt.
Niet alleen bij de fam Berends maar bij tig aantal leden en gezinnen die aangesloten waren bij de NVSWH.
Hele stapels juridische documenten om werkelijk niets, alleen om krankzinnige machtswaanzin van enkele verantwoordelijke. 
Sommigen leden zijn echt tot wanhoop gedreven.
De auteur heeft een nestje met dode pups gehad met hun eerste fok.
Ze hebben een PRA lijder.
Ze stootte op een muur van onwil voor begrip of hulp, ze zijn geroyeerd zoals zo veel leden die een eigen mening hadden, of kregen geen clubblad meer als betaald lid. Gelukkig is er nu de tegenhanger de AVLS.
Maar ik vind het een boek om zondermeer aan te schaffen.
Voor ons is het boek misschien wat emotioneler als voor een ander, maar dat komt om dat Coby en ik dit alles ook werkelijk van dichtbij en privé mee beleeft hebben.  
De huidige NVSWH hebben het niet makkelijk, en moeten de puinhoop ruimen van halsstarrig fokken waardoor PRA enorm is toegenomen en nesten leeg blijven.
Het zal moeilijk blijven om dat het oude bestuur via een anonieme web site alles uit hun kast haalt om de huidige NVSWH onderuit te halen.
Ik hoop dat zij zich daar door niet laten beïnvloeden.
Laten we de oude NVSWH als geschiedenis zien. En hopen dat het tij keert bij de nieuwe NVSWH en er veel gezonde nesten komen want het is toch fantastisch om een wolfhond te hebben.  
Wat hebben we verder dit jaar nog meer mee gemaakt?
Ja!  dit jaar onze Amber is voor de 2e keer oma geworden, haar dochter Dusty van Jasper en Leontien hebben een leuk nestje van 9 pups liggen.

En  hopen het aankomende jaar veel eigenaren van onze gefokte pups te ontmoeten en natuurlijk andere SWH’s liefhebbers.
En Ambertje was een heuse filmster dit jaar https://www.youtube.com/watch?v=KGKjnaWmhQA . Ze moest voor de bioscoop film Holland-natuur in de Delta fungeren als oerhond voor een nomade stam die plm 7000 jaar geleden via de delta ons land binnen kwamen.
Een hele dag filmen voor 20 seconden aan het eind v/d film.
Maar geweldig om mee gemaakt te hebben, voor mij iets minder om dat ik ook mee moest doen toen wij op de locatie aan kwamen, het was behoorlijk koud.
Maar ik vond het wel leuk hoor om mee te doen.
Dat was het zo’n beetje. Beste lezers ik wens jullie fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2016

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten